Shopping Cart

Blog

Zonnepanelen kopen is niet eenvoudig.

Zonnepanelen kopen, of beter gezegd een zonne-energiesysteem kopen is niet eenvoudig.

Een zonne-energiesysteem bestaat namelijk niet alleen uit zonnepanelen, maar uit onderstaande vijf hoofd onderdelen; deze bepalen de veiligheid en opbrengst van uw zonne-energiesysteem. En van ieder der onderdelen zijn ook weer een veelheid aan smaken beschikbaar.

  • zonnepanelen; de zonnepanelen produceren op basis van lichtinval een bepaalde hoeveelheid gelijkspanning en stroom die continu variëren op basis van lichtinval. De gelijkspanning is niet direct bruikbaar binnen uw woning, daar uw apparatuur op een 230V wisselspanning werkt.
  • omvormer; de omvormer of micro-omvormers zetten de door de zonnepanelen geproduceerde gelijkspanning om in een bruikbare 230V wisselspanning.
  • montagemateriaal of onderbouw; zonnepanelen kunt u niet los op het dak leggen. Het montagemateriaal zorgt ervoor dat de zonnepanelen bij een windvlaag niet van uw dak af waaien. Of u nu een plat dak of een schuin dak, een pannendak, leiendak, golfplatendak of bitumendak heeft, voor ieder soort dak is er wel montagemateriaal beschikbaar om de zonnepanelen op constructieve wijze met uw dak te verbinden.
  • kabels / bekabeling; tussen de zonnepanelen en de omvormer(s) en tussen de omvormer(s) en uw meterkast dient het juiste type en dikte kabel te worden toegepast.
  • verkoper, adviseur of installateur;  alle bovenstaande producten dienen zodanig gedimensioneerd en samengesteld te worden dat u een veilig zonne-energiesysteem op uw dak heeft liggen en het maximale aantal kWh-en geproduceerd worden.

Vijf hoofd onderdelen met enorm veel smaken per component, maakt het voor een leek erg complex om de juiste keuze te maken.

De omvormer(s) en de zonnepanelen bepalen tezamen de maximale opbrengst capaciteit van een zonne-energie systeem en dienen zorgvuldig op elkaar te worden afgestemd. Deze afstemming heeft te maken met de elektrische eigenschappen van het zonnepaneel, het aantal zonnepanelen per omvormer, maar ook met omgevingsvariabelen als locatie, oriëntatie (ten opzichte van het zuiden) en dak hoek. Het is te kort door de bocht om ‘effe’ een complete set van 12 zonnepanelen (incl. omvormer, bekabeling en montagemateriaal) te kopen, zonder dat daarbij is gekeken naar uw specifieke situatie. De set die de verkoper aanbiedt zal waarschijnlijk wel veilig en compleet zijn, maar gegarandeerd dat u niet de maximale opbrengst uit uw investering haalt. Dit is namelijk onmogelijk als er niet aan gerekend is.

Wilt u zonnepanelen kopen en daarbij een maatwerk advies ontvangen?

Wij helpen u graag om vrijblijvend de juiste berekening voor u te maken, zodat u een zonne-energiesysteem kunt kopen dat rendeert.

Neem contact met ons op voor meer informatie of bekijk de potentie van uw dak via onze Wat heb ik nodig tool.
Let op! de “wat heb ik nodig tool” is een automatische berekening die niet zo accuraat is als een handmatige berekening.