Shopping Cart

Blog – Duurzaam Connected

Zonnecel

Een zonnecel is een elektrische cel die de energie uit licht omzet in elektrische energie.

Er zijn twee soorten zonnecellen namelijk de foto-elektrochemische en de foto-elektrische zonnecel. De foto-elektrische zonnecel wordt toegepast in zonnepanelen.

Van de foto-elektrische zonnecellen zijn 3 hoofdcategorieën te onderscheiden:

mono kristallijne zonnecel

Een mono kristallijne zonnecel ontstaat als vloeibaar zuiver silicium, op gecontroleerde wijze wordt afgekoeld. Tijdens de afkoeling ontstaat een grote staaf die bestaat uit  één zeer zuiver silicium kristal. De ronde mono kristallijne staaf wordt eerst bewerkt tot een vierkante, acht hoekige staaf die vervolgens in zeer dunne plakjes wordt gezaagd tot de zogenaamde wavers. De wavers worden verder bewerkt tot zonnecellen.

Mono kristallijne zonnecellen zijn de duurste zonnecellen, met het hoogste rendement. De kleur van de mono kristallijne zonnecel is diep donkerblauw.

poly kristallijne zonnecel

Een poly kristallijne zonnecel ontstaat als vloeibaar silicium in een vierkante mal wordt gegoten en op ongecontroleerde wijze wordt afgekoeld. Tijdens de afkoeling vormen zich meerdere silicium kristallen in een grote vierkante staaf. De vierkante poly kristallijne staaf wordt vervolgens in zeer dunne plakjes gezaagd tot de zogenaamde wavers. De wavers worden verder bewerkt tot zonnecellen.

Het produceren van poly kristallijne zonnecellen is goedkoper dan mono kristallijne zonnecellen, het elektrische rendement is echter ook lager. De pleur van de poly kristallijne zonnecel is blauw of grijs en had vroeger een kenmerkend “scherven” patroon.

amorfe of dunne film zonnecel

De dunne film zonnecel is gemaakt van een heel dun laminaat van amorf silicium (a-Si), maar ook andere smaken als Cadmium-Telluride (CdTe) of Copper-Indium-Gallium-Selenide (CIGS) zijn denkbaar. De meeste bekende dunne film zonnecel treffen we aan in rekenmachines. De dunne film zonnecel zijn vaak diep zwart van kleur en zonnepanelen gemaakt van dunne film laminaten zijn esthetisch zeer fraai. Het dunne film zonnepaneel heeft het laagste elektrische rendement. Lange tijd waren de dunne film zonnepanelen goedkoper om te produceren dan de mono- en poly kristallijne zonnepanelen. Sinds vorig jaar is de productie van mono en poly kristallijne zonnepanelen goedkoper geworden dan dunne film zonnepanelen, waardoor er gezien het lagere elektrische rendement, geen toekomst meer is voor het dunne film zonnepaneel.

ONDERWERP
Algemeen