Shopping Cart

Blog – Duurzaam Connected

Omvormer

Een omvormer is een essentieel onderdeel van een zonnepanelen energiesysteem. Een omvormer zet de door de zonnepanelen geproduceerde gelijkstroom om in een 230V wisselstroom die binnen uw huis kan worden gebruikt of kan worden teruggeleverd aan het publieke elektriciteitsnetwerk.

Omvormers zijn er in twee hoofd smaken:

centrale string omvormer

Op een string omvormer worden de zonnepanelen in één of meerdere strings aangesloten. Een string is eigenlijk een lange streng van aanéén geschakelde zonnepanelen. Aarding van alle zonnepanelen is bij gebruik van de string omvormer absolute noodzaak daar het aan elkaar koppelen van zonnepanelen gepaard gaat met hoge gelijkspanningen. Een string omvormer dient minimaal één keer gedurende het leven van een zonnepalen energiesysteem vervangen te worden. De string omvormer is in Nederland de meest gebruikte omvormer.

micro omvormer

Op een micro omvormer worden in de regel één a twee zonnepanelen aangesloten. De micro omvormer wordt op het dak onder de zonnepanelen geplaatst. De micro omvormer produceert direct een 230V wisselspanning die door een aardlekschakelaar wordt gezekerd. Een zonnepanelen installatie uitrusten met micro omvormers is duurder dan hetzelfde systeem met één centrale string omvormer; micro omvormers hebben als voordeel dat ze even lang meegaan als de zonnepanelen en dus tijdens het leven niet vervangen hoeven te worden.

Het vermogen van een omvormer dient afgestemd te worden op het vermogen van de zonnepanelen, de locatie, oriëntatie en dakhoek. Als de zonnepanelen niet ideaal op het zuiden gericht zijn, wordt vaak een kleinere omvormer aangeschaft.

ONDERWERP
Algemeen

String omvormers en mogelijke gevaren!

25-mei, 2017 | Algemeen | marcel

Op een centrale string omvormer worden meerdere zonnepanelen in één of meerdere lange strengen (strings) aan elkaar gekoppeld. Ieder zonnepaneel levert een gelijkspanning van ongeveer 40 volt. Koppel je dus 16 zonnepanelen op één string aanéén, dan loopt er over de bekabeling een gelijkspanning van (16 x 40V =) 640V. De meeste zonnepanelen zijn getest op een maximale strengspanning van 10...